Şehir Efsaneleri - Street Fighter 2'nin Gizli Karakteri: Sheng Long

Kazanmak istiyorsan önce Sheng Long’u yenmelisin

İnternetin henüz hayatımıza yerleşmediği “analog” dönemlerde oyun dergileri tam çözümler, rehberler hatta hileler yayınlayarak karmaşık oyunların üstesinden gelmemizi sağlardı. Bilginin sadece tek bir yerden alınıyor olması haliyle oyuncular arasında şehir efsanelerinin oluşmasını sağlamıştı.

Bu şehir efsanelerinin bazıları yıllarca anıldıkları oyunlar ile birlikte yaşamaya devam etse de bazıları hayatımızdan çoktan çıkıp gitmiş durumda.  Gelin zamanda bir yolculuğa çıkarak unutulmaya yüz tutmuş efsaneleri hatırlayalım.

Sheng Long Efsanesi

Evinde bir “konsola” sahip olmuş oyuncular Capcom’un “bit savaşları” döneminin en meşhur yapımcılarından biri olduğunu hatırlayacaktır. Firmanın 14. Oyunu olan Street Fighter 2, günümüzde bile en iyi dövüş oyunlarından biri olarak gösteriliyor. Fakat SF2, oyun tarihinin en büyük 1 Nisan şakalarından birinin yaşanmasına da sebep olmuştu.

Takvimlerimiz 1 Nisan 1992’yi gösterirken (oyunun çıkmasından 3 ay sonra) Electronic Gaming Monthly, 14 sayfalık SF2 rehberinin içerisinde gizli bir karakterden bahsetmişti. Sheng Long adı verilen bu karakterin ismi oyunun içerisinde görülebiliyor, fakat kim olduğu bulunamıyordu.

Ryu’nun diyaloglarının içerisinde bulunan “Kazanmak istiyorsan önce Sheng Long’u yenmelisin” ifadesini kanıt olarak gösteren EGM, bu karakterin açılabilmesi için inanılmaz zor bir görevin tamamlanması gerektiğini belirtiyordu…

Önce Ryu ile M.Bison bölümüne kadar hasar almadan gelecek, ardından da M.Bison’a vurmadan – ve hasar almadan – 10 round boyunca dövüşmeniz gerekecekti. Ancak bundan sonra Sheng Long ortaya çıkıyor ve M.Bison’ı ortadan kaldırıyordu.

sl-big

EGM’in bu şakası işe yaramıştı. Bu görev ile kafayı bozan pek çok oyuncu “adaptörlerin ısınmasına”, güç kablolarının saklanmasına ve konsolların kaldırılmasına sebep olmuştu. Peki ama olayın arkasındaki gerçek neydi?

Ancak yıllar sonra anlaşılabilen bu durum basit bir çeviri hatasından kaynaklanıyordu. Eski oyunların tamamında yaşanan bu hatalardan biri, SF2’nin içerisine sızmayı başarmıştı. “Kazanmak istiyorsan Shoryuken’imi yenmelisin” cümlesindeki “Shoryuken”, Çin alfabesine geçerken “Sheng Long” olarak çevrilmiş ve oyun böyle hazırlanmıştı.

Bu efsane o kadar büyük bir hale geldi ki serinin devam oyunlarında Akuma ve Gouken gibi karakterlerin doğmasına sebep oldu.

Yeni yazı dizimiz hakkında ne düşünüyorsunuz? “Sheng Long” efsanesini hatırladınız mı? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın.

YORUMLAR
feaRneveR
20 Haziran 2019 19:45

Buna benzer bir efsane de Mortal Kombat 3 Ultimate'de vardı. Nightwolf ile hiç round kaybetmeden oyunu bitirince ve her round başında hatırlayamadığım simgeleri hatasız çıkarınca Shao Kahn'ı yendikten sonra Raiden'i açıyorsun demişlerdi. Nightwolf ustası olduk hala açamamıştık. Hey gidi.

Parolamı Unuttum